1004 70 44 - 021
1004 70 44 - 021
5/5 - (1 امتیاز)

طبیعی است که با افزایش سن، احتمال ضعیف شدن چشم‌ها و نیاز به عینک در بین افراد افزایش پیدا کند؛ به طوری که عینک از یک تجارت پرسود با تراکنش مالی چند میلیارد دلاری در جهان برخوردار است و هزینه هایی را به جوامع و خانواده ها تحمیل می‌کند؛ ضمن آن که با شروع روند پیری چشم، بروز عوارض جانبی دیگری برای چشم دور از انتظار نخواهد بود.

شیوا کاور با این مقدمه می‌خواهد شما را با مراقبت‌هایی آشنا کند که تا حد امکان جلو عینکی شدن شما را بگیرد.

مواردی جلو گیری آنها از چشمان شما محافظت میکنند

برخی موارد در طبیعت یا زندگی شخصی ما وجود دارد که میتواند به چشمان ما آسیب بزند با پیشگیری و رعایت برخی موارد از چشمانتان در برابر عیتکی شدن محافظت کنید.

راه های پیشگیری از عینکی شدن

عینک آفتابی را جدی بگیرید

عینک آفتابی می‌تواند تا حد بسیار زیادی از چشم‌های شما در برابر پرتوهای مضر فرابنفش محافظت به عمل آورد. پرتوهای مضر خورشید می‌تواند باعث بروز آب مروارید، سرطان چشم، ایجاد ضایعاتی مانند ناخنک در داخل چشم و … شوند. لذا افرادی که در طی روز مدت زمان زیادی را در خارج از منزل می‌گذرانند، حتماً باید از عینک آفتابی استفاده کنند. در زمان خرید عینک آفتابی دقت کنید که عینک مذکور حفاظت ۱۰۰% از چشم‌های شما به عمل آورد و از نوع UV400 باشد.

کلاه لبه دار را فراموش نکنید

استفاده از یک کلاه لبه دار هر چند یک کار عادی به نظر می‌رسد، اما کمک بزرگی به چشم‌های شما می‌کند تا جلو پرتوهای فرابنفشی که از فراسوی ابرها راهی زمین می‌شوند را بگیرد و مانع ورود آنها به چشم شود.

کار بدون عینک ایمنی را فراموش کنید

محیط‌های کاری آلوده و مستعد خطر، چشم را در برابر بیشترین تهدیدها قرار می‌دهند و می‌توانند انواع مواد شیمیایی، خاک، دود، ترکیبات مضر و مواد آلاینده دیگر را به چشم شما وارد کند. عینک معمولی، در محافظت از چشم در چنین مواقعی مؤثر عمل نمی‌کند و چشمان شما نیاز به عینک ایمنی مخصوص دارند. لذا برای مبارزه با این قبیل آلودگی‌های کاری باید از ماسک صورت (شیلد)، عینک ایمنی و کلاه ایمنی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: تعیین نمره چشم

معاینه دوره‌ای چشم‌ها را پیگیری کنید

معاینه منظم چشم تنها روش پیشگیرانه ای است که می‌توانید با اطمینان از سالم بودن چشم های خودتان زندگی کنید. چشم پزشک با یک قطره مخصوص مردمک چشم شما را باز می‌کند و به طور کامل مشکلات پشت آن را ارزیابی می‌کند. با معاینه دوره‌ای چشم می توانید عوارض ناشی از تخریب ماکولا و آب سیاه را در همان مراحل اولیه شناسایی و درمان کنید.

با رایانه و گوشی تلفن همراه خیلی صمیمی نشوید

کار مداوم با رایانه می‌تواند باعث افزایش فشار به چشم و خستگی آن شود. لذا به ازای هر ۲۰ دقیقه کار با رایانه، به مدت ۲۰ ثانیه به  جسمی که دست‌کم در 20 قدمی شما دارد نگاه کنید.

زیاد از گوشی و رایانه استفاده نکنید

دیابت را کنترل کنید

یکی از پیامدهای بیماری دیابت رتینوپاتی دیابتی است. قند بالای خون می‌تواند به تدریج به رگ‌های خونی شبکیه چشم آسیب بزند و باعث متورم یا مسدود شدن آنها شود. تغییرات ناگهانی قند خون می‌تواند موجب تاری دید شود؛ لذا معاینه دوره‌ای قند خون می‌تواند به سلامت بهتر چشم‌ها کمک کند.

بیماری‌های مزمن خود را کنترل کنید

گذشته از دیابت، بیماری‌های دیگری مثل فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های کلیوی، آرتریت، سکته، کلسترول خون بالا، آسم، اختلالات شنوایی، هپاتیت، بیماری‌های روحی از جمله افسردگی و ام اس نیز هستند که می‌توانند منجر به بروز مشکلات حاد برای چشم شوند. لذا تشخیص و درمان به موقع هر یک از این بیماری‌ها در نهایت می‌تواند به تقویت قدرت بینایی شما نیز کمک کند.

در مصرف ویتامین صرفه جویی نکنید

ویتامین‌های A، C و E از بهترین گزینه‌ها برای حفظ سلامت چشم هستند. این ویتامین‌ها خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند که می‌تواند خطر ابتلا به تباهی لکه زرد را به طور چشمگیری کاهش دهد. بهتر است با یک رژیم غذایی متنوع و متعادل که سرشار از میوه و سبزیجات است، منابع سرشار از ویتامین‌های فوق را وارد برنامه غذایی خود کنید. بهترین منابعی که می‌توانند ویتامین‌های نام‌برده در بالا را تأمین کنند، عبارتند از هویج، اسفناج، کلم بروکلی، پرتقال، کدو حلوایی، فلفل ‌قرمز، پاپایا، بادام، تخمۀ آفتاب‌گردان.

کره بادام زمینی

همچنین مطالعات نشان می‌دهند که اسیدهای چرب اُمگا ۳ نیز نقش مهمی در سلامت چشم و کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های چشمی دارند. لوبیا، دانه‌ها، مغزها و گوشت ماهی از مهم‌ترین  منابع اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند.

با کاروتنوئیدها آشنا شوید

کاروتنوئیدها در شبکیۀ چشم هستند و به کاهش آسیب‌های اکسیداتیو کمک می‌کنند. لوتئین و زیگزانتین دو کاروتنوئید معروف هستند که برای سلامت چشم اهمیت دارند. سبزیجات برگ سبز سرشار از لوتئین و زیگزانتین می‌باشند.

سیگار دشمن سلامت چشم

در اینجا نیز سیگار نمرۀ مردودی می‌گیرد. چرا که با به خطر انداختن سلامت کلی بدن منجر به بروز سرطان‌هایی می‌شود که هر یک می‌تواند بر روی توان بینایی بدن نیز تأثیرگذار باشد. به عنوان نمونه سیگار احتمال ابتلا به عارضه تباهی لکه زرد، آب مروارید، و یووئیت را بالا می‌برد. همچنین سیگار در افراد دیابتی منجر به رتینوپاتی دیابتی می‌گردد. تنباکو چشم‌ها را تحریک می‌کند و باعث خشکی چشم می‌شود. با ترک سیگار به طور محسوسی متوجه افزایش توان بینایی خود خواهید شد.

رعایت بهداشت را در خودتان تبدیل به یک عادت کنید

وسواس خوب نیست. اما در مورد چشم‌ها بهتر است وسواس زیادی به خرج دهید. به ویژه افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند، باید خیلی مراقب بهداشت دست‌ها و جلوگیری از بروز عفونت در چشم باشند. همچنین استفاده از لوازم آرایش چشمی مانند ریمل و خط چشم که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده و یا دچار آلودگی‌های خارجی شده‌اند، می‌تواند باعث بروز عفونت‌های عمیق در چشم شود.

پیشینۀ خانوادگی و زمینۀ ارثی را در نظر بگیرید

برخی از بیماری‌های چشمی زمینه ارثی دارند و بهتر است پیشینۀ فامیلی آن را در نظر داشته باشید. این کار باعث می‌شود که با احتیاط بیشتری موارد ذکر شده در بالا را رعایت کنید. زمانی که به چشم‌پزشک مراجعه می‌کنید، پیشینۀ ارثی خود را نیز با او در میان بگذارید. بیماری‌های چشمی از جمله آب مروارید، آب سیاه، زوال لکه زرد و نزدیک بینی از جمله بیماری‌های ارثی چشم هستند.

مواد غذایی مناسب برای تقویت بینایی مصرف کنید

بسیاری بر این باورند که ضعیف شدن قوۀ بینایی شخص یک پدیدۀ پرهیزناپذیر است که بر اثر افزایش سن، خود به خود اتفاق می‌افتد. اما در واقع سبک زندگی خود ما تعیین می‌کند که چشمان ما درگیر چه مشکلات و بیماری‌هایی می‌شود. برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مثل بتاکاروتن، روی، مس، ویتامین E، ویتامین C می‌توانند ریسک ضعیف شدن چشم ها بر اثر افزایش سن را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.

مواد غذایی مناسب برای سلامت چشم

با خوردن مواد غذایی هایی که دارای کلسیم پتاسیم و … هستند میتوانید از چشمانتان محافظت کنید.

مواد غذایی مناسب چشم

ماهی

ماهی‌ها معمولاً حاوی اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند که خوردن هر یک وعده ماهی تُن، سالمون، ساردین، و شاه ماهی می‌تواند حجم زیادی اُمگا ۳ را وارد بدن کند؛ و از خشک شدن چشم‌ها بر اثر نگاه کردن طولانی مدت به صفحۀ رایانه یا گوشی تلفن همراه جلوگیری به عمل می‌آورد.

حبوبات و انواع مغزها

مغزها نیز منبع سرشار ویتامین E و اُمگا ۳ هستند و از پیر چشمی محافظت به عمل می‌آورند. گردو، لوبیا، بادام زمینی و عدس از جمله مواد مغذی برای چشم‌ها به شمار می‌روند.

دانه‌ها

مغزها و حبوبات نیز سرشار از ویتامین C هستند. دانه هایی که معمولاً مقدار زیادی اُمگا ۳ دارند، عبارتند از شاه‌دانه، تخم کتان و دانۀ چیا.

مرکبات

مرکبات می‌توانند ویتامین C مورد نیاز برای چشم ها را تأمین کنند. ویتامین C یک نوع آنتی اکسیدان قوی است که فرایند تضعیف و پیر شدن چشم‌ها را به تأخیر می‌اندازد. بنابراین پرتغال، لیمو و گریپ فروت را در برنامۀ میان وعدۀ خود قرار دهید.

سبزیجات برگ سبز

سبزیجات برگ سبز حاوی لوتئین و زیگزانتین زیادی هستند که منبع سرشار از ویتامین C به شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: انواع لنز چشم

هویج

شبکیۀ چشم برای سلامتی خود نیاز فراوانی به ویتامین A دارد. ویتامین A و بتاکاروتن ترکیباتی هستند که می‌توانند از طریق هویج به سلامتی چشم کمک کنند.

گوشت گاو

گوشت گاو با منبع سرشار از روی می‌تواند به سلامتی بلند مدت چشم‌ها کمک کند. روی جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد و از ابتلا به بیماری تباهی لکه زرد جلوگیری به عمل می‌آورد. شبکیۀ چشم به حجم زیادی روی نیاز دارد که گوشت سینۀ مرغ، حاوی روی فراوانی است. اما میزان روی موجود در آن نسبت به گوشت گاو خیلی کم‌تر است.

تخم مرغ

تخم مرغ یک منبع عالی از زیگزانتین و لوتئین است که جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد. ویتامین E، C و روی از مهم‌ترین ترکیباتی هستند که به وفور در تخم مرغ یافت می‌شوند.

آب

نوشیدن مقدار کافی آب به طور روزانه می‌تواند گذشته از تمام خدماتی که برای همه اندام‌های بدن دارد، به تقویت بینایی چشم نیز کمک کند. در صورتی که بدن آب فراوان دریافت نکند، می‌تواند به خشکی چشم‌ها نیز منجر شود.

مقدار مناسب مصرف مواد غذایی برای چشم‌ها

مقدار مناسب استفاده از مواد عذایی

چه خوب است حالا که در مورد مواد غذایی مناسب برای چشم صحبت شد، اشاره‌ای نیز به مقدار مناسب مواد غذایی مفید برای چشم داشته باشیم:

علائم بروز بیماری‌های چشمی

کسی که در معرض ابتلا به بیماری‌های چشمی قرار دارد، ممکن است یک یا چند علامت از علائم زیر را تجربه کند:

  1. تغییرات پیوسته در شفافیت بینایی
  2. کج بینی تصاویر
  3. اُفت بینایی پیرامونی

سخن پایانی

به طور خلاصه باید به این نکته اشاره کنیم که افزایش سن، فشار خون، دیابت و بسیاری از بیماری‌های دیگر می‌توانند به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر بینایی فرد تأثیر بگذارند. رژیم غذایی نامناسب و عدم رعایت مسائل بهداشتی، به ویژه قبل از لمس چشم‌ها، سیگار کشیدن، عدم استفاده از عینک ایمنی و عدم استفاده از عینک آفتابی استاندارد، همگی از علایمی هستند که می‌توانند خیلی زودتر از آنچه که تصورش را بکنید، شما را به بیماری‌های مختلف چشمی مبتلا سازند.

مواردی که از عینکی شدن جلوگیری میکند" alt="">
مواردی که از عینکی شدن جلوگیری میکند" alt="">

اقدامات و مراقبت‌ها برای جلوگیری از عینکی شدن

5/5 - (1 امتیاز)

طبیعی است که با افزایش سن، احتمال ضعیف شدن چشم‌ها و نیاز به عینک در بین افراد افزایش پیدا کند؛ به طوری که عینک از یک تجارت پرسود با تراکنش مالی چند میلیارد دلاری در جهان برخوردار است و هزینه هایی را به جوامع و خانواده ها تحمیل می‌کند؛ ضمن آن که با شروع روند پیری چشم، بروز عوارض جانبی دیگری برای چشم دور از انتظار نخواهد بود.

شیوا کاور با این مقدمه می‌خواهد شما را با مراقبت‌هایی آشنا کند که تا حد امکان جلو عینکی شدن شما را بگیرد.

مواردی جلو گیری آنها از چشمان شما محافظت میکنند

برخی موارد در طبیعت یا زندگی شخصی ما وجود دارد که میتواند به چشمان ما آسیب بزند با پیشگیری و رعایت برخی موارد از چشمانتان در برابر عیتکی شدن محافظت کنید.

راه های پیشگیری از عینکی شدن

عینک آفتابی را جدی بگیرید

عینک آفتابی می‌تواند تا حد بسیار زیادی از چشم‌های شما در برابر پرتوهای مضر فرابنفش محافظت به عمل آورد. پرتوهای مضر خورشید می‌تواند باعث بروز آب مروارید، سرطان چشم، ایجاد ضایعاتی مانند ناخنک در داخل چشم و … شوند. لذا افرادی که در طی روز مدت زمان زیادی را در خارج از منزل می‌گذرانند، حتماً باید از عینک آفتابی استفاده کنند. در زمان خرید عینک آفتابی دقت کنید که عینک مذکور حفاظت ۱۰۰% از چشم‌های شما به عمل آورد و از نوع UV400 باشد.

کلاه لبه دار را فراموش نکنید

استفاده از یک کلاه لبه دار هر چند یک کار عادی به نظر می‌رسد، اما کمک بزرگی به چشم‌های شما می‌کند تا جلو پرتوهای فرابنفشی که از فراسوی ابرها راهی زمین می‌شوند را بگیرد و مانع ورود آنها به چشم شود.

کار بدون عینک ایمنی را فراموش کنید

محیط‌های کاری آلوده و مستعد خطر، چشم را در برابر بیشترین تهدیدها قرار می‌دهند و می‌توانند انواع مواد شیمیایی، خاک، دود، ترکیبات مضر و مواد آلاینده دیگر را به چشم شما وارد کند. عینک معمولی، در محافظت از چشم در چنین مواقعی مؤثر عمل نمی‌کند و چشمان شما نیاز به عینک ایمنی مخصوص دارند. لذا برای مبارزه با این قبیل آلودگی‌های کاری باید از ماسک صورت (شیلد)، عینک ایمنی و کلاه ایمنی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: تعیین نمره چشم

معاینه دوره‌ای چشم‌ها را پیگیری کنید

معاینه منظم چشم تنها روش پیشگیرانه ای است که می‌توانید با اطمینان از سالم بودن چشم های خودتان زندگی کنید. چشم پزشک با یک قطره مخصوص مردمک چشم شما را باز می‌کند و به طور کامل مشکلات پشت آن را ارزیابی می‌کند. با معاینه دوره‌ای چشم می توانید عوارض ناشی از تخریب ماکولا و آب سیاه را در همان مراحل اولیه شناسایی و درمان کنید.

با رایانه و گوشی تلفن همراه خیلی صمیمی نشوید

کار مداوم با رایانه می‌تواند باعث افزایش فشار به چشم و خستگی آن شود. لذا به ازای هر ۲۰ دقیقه کار با رایانه، به مدت ۲۰ ثانیه به  جسمی که دست‌کم در 20 قدمی شما دارد نگاه کنید.

زیاد از گوشی و رایانه استفاده نکنید

دیابت را کنترل کنید

یکی از پیامدهای بیماری دیابت رتینوپاتی دیابتی است. قند بالای خون می‌تواند به تدریج به رگ‌های خونی شبکیه چشم آسیب بزند و باعث متورم یا مسدود شدن آنها شود. تغییرات ناگهانی قند خون می‌تواند موجب تاری دید شود؛ لذا معاینه دوره‌ای قند خون می‌تواند به سلامت بهتر چشم‌ها کمک کند.

بیماری‌های مزمن خود را کنترل کنید

گذشته از دیابت، بیماری‌های دیگری مثل فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های کلیوی، آرتریت، سکته، کلسترول خون بالا، آسم، اختلالات شنوایی، هپاتیت، بیماری‌های روحی از جمله افسردگی و ام اس نیز هستند که می‌توانند منجر به بروز مشکلات حاد برای چشم شوند. لذا تشخیص و درمان به موقع هر یک از این بیماری‌ها در نهایت می‌تواند به تقویت قدرت بینایی شما نیز کمک کند.

در مصرف ویتامین صرفه جویی نکنید

ویتامین‌های A، C و E از بهترین گزینه‌ها برای حفظ سلامت چشم هستند. این ویتامین‌ها خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند که می‌تواند خطر ابتلا به تباهی لکه زرد را به طور چشمگیری کاهش دهد. بهتر است با یک رژیم غذایی متنوع و متعادل که سرشار از میوه و سبزیجات است، منابع سرشار از ویتامین‌های فوق را وارد برنامه غذایی خود کنید. بهترین منابعی که می‌توانند ویتامین‌های نام‌برده در بالا را تأمین کنند، عبارتند از هویج، اسفناج، کلم بروکلی، پرتقال، کدو حلوایی، فلفل ‌قرمز، پاپایا، بادام، تخمۀ آفتاب‌گردان.

کره بادام زمینی

همچنین مطالعات نشان می‌دهند که اسیدهای چرب اُمگا ۳ نیز نقش مهمی در سلامت چشم و کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های چشمی دارند. لوبیا، دانه‌ها، مغزها و گوشت ماهی از مهم‌ترین  منابع اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند.

با کاروتنوئیدها آشنا شوید

کاروتنوئیدها در شبکیۀ چشم هستند و به کاهش آسیب‌های اکسیداتیو کمک می‌کنند. لوتئین و زیگزانتین دو کاروتنوئید معروف هستند که برای سلامت چشم اهمیت دارند. سبزیجات برگ سبز سرشار از لوتئین و زیگزانتین می‌باشند.

سیگار دشمن سلامت چشم

در اینجا نیز سیگار نمرۀ مردودی می‌گیرد. چرا که با به خطر انداختن سلامت کلی بدن منجر به بروز سرطان‌هایی می‌شود که هر یک می‌تواند بر روی توان بینایی بدن نیز تأثیرگذار باشد. به عنوان نمونه سیگار احتمال ابتلا به عارضه تباهی لکه زرد، آب مروارید، و یووئیت را بالا می‌برد. همچنین سیگار در افراد دیابتی منجر به رتینوپاتی دیابتی می‌گردد. تنباکو چشم‌ها را تحریک می‌کند و باعث خشکی چشم می‌شود. با ترک سیگار به طور محسوسی متوجه افزایش توان بینایی خود خواهید شد.

رعایت بهداشت را در خودتان تبدیل به یک عادت کنید

وسواس خوب نیست. اما در مورد چشم‌ها بهتر است وسواس زیادی به خرج دهید. به ویژه افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند، باید خیلی مراقب بهداشت دست‌ها و جلوگیری از بروز عفونت در چشم باشند. همچنین استفاده از لوازم آرایش چشمی مانند ریمل و خط چشم که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده و یا دچار آلودگی‌های خارجی شده‌اند، می‌تواند باعث بروز عفونت‌های عمیق در چشم شود.

پیشینۀ خانوادگی و زمینۀ ارثی را در نظر بگیرید

برخی از بیماری‌های چشمی زمینه ارثی دارند و بهتر است پیشینۀ فامیلی آن را در نظر داشته باشید. این کار باعث می‌شود که با احتیاط بیشتری موارد ذکر شده در بالا را رعایت کنید. زمانی که به چشم‌پزشک مراجعه می‌کنید، پیشینۀ ارثی خود را نیز با او در میان بگذارید. بیماری‌های چشمی از جمله آب مروارید، آب سیاه، زوال لکه زرد و نزدیک بینی از جمله بیماری‌های ارثی چشم هستند.

مواد غذایی مناسب برای تقویت بینایی مصرف کنید

بسیاری بر این باورند که ضعیف شدن قوۀ بینایی شخص یک پدیدۀ پرهیزناپذیر است که بر اثر افزایش سن، خود به خود اتفاق می‌افتد. اما در واقع سبک زندگی خود ما تعیین می‌کند که چشمان ما درگیر چه مشکلات و بیماری‌هایی می‌شود. برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مثل بتاکاروتن، روی، مس، ویتامین E، ویتامین C می‌توانند ریسک ضعیف شدن چشم ها بر اثر افزایش سن را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.

مواد غذایی مناسب برای سلامت چشم

با خوردن مواد غذایی هایی که دارای کلسیم پتاسیم و … هستند میتوانید از چشمانتان محافظت کنید.

مواد غذایی مناسب چشم

ماهی

ماهی‌ها معمولاً حاوی اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند که خوردن هر یک وعده ماهی تُن، سالمون، ساردین، و شاه ماهی می‌تواند حجم زیادی اُمگا ۳ را وارد بدن کند؛ و از خشک شدن چشم‌ها بر اثر نگاه کردن طولانی مدت به صفحۀ رایانه یا گوشی تلفن همراه جلوگیری به عمل می‌آورد.

حبوبات و انواع مغزها

مغزها نیز منبع سرشار ویتامین E و اُمگا ۳ هستند و از پیر چشمی محافظت به عمل می‌آورند. گردو، لوبیا، بادام زمینی و عدس از جمله مواد مغذی برای چشم‌ها به شمار می‌روند.

دانه‌ها

مغزها و حبوبات نیز سرشار از ویتامین C هستند. دانه هایی که معمولاً مقدار زیادی اُمگا ۳ دارند، عبارتند از شاه‌دانه، تخم کتان و دانۀ چیا.

مرکبات

مرکبات می‌توانند ویتامین C مورد نیاز برای چشم ها را تأمین کنند. ویتامین C یک نوع آنتی اکسیدان قوی است که فرایند تضعیف و پیر شدن چشم‌ها را به تأخیر می‌اندازد. بنابراین پرتغال، لیمو و گریپ فروت را در برنامۀ میان وعدۀ خود قرار دهید.

سبزیجات برگ سبز

سبزیجات برگ سبز حاوی لوتئین و زیگزانتین زیادی هستند که منبع سرشار از ویتامین C به شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: انواع لنز چشم

هویج

شبکیۀ چشم برای سلامتی خود نیاز فراوانی به ویتامین A دارد. ویتامین A و بتاکاروتن ترکیباتی هستند که می‌توانند از طریق هویج به سلامتی چشم کمک کنند.

گوشت گاو

گوشت گاو با منبع سرشار از روی می‌تواند به سلامتی بلند مدت چشم‌ها کمک کند. روی جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد و از ابتلا به بیماری تباهی لکه زرد جلوگیری به عمل می‌آورد. شبکیۀ چشم به حجم زیادی روی نیاز دارد که گوشت سینۀ مرغ، حاوی روی فراوانی است. اما میزان روی موجود در آن نسبت به گوشت گاو خیلی کم‌تر است.

تخم مرغ

تخم مرغ یک منبع عالی از زیگزانتین و لوتئین است که جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد. ویتامین E، C و روی از مهم‌ترین ترکیباتی هستند که به وفور در تخم مرغ یافت می‌شوند.

آب

نوشیدن مقدار کافی آب به طور روزانه می‌تواند گذشته از تمام خدماتی که برای همه اندام‌های بدن دارد، به تقویت بینایی چشم نیز کمک کند. در صورتی که بدن آب فراوان دریافت نکند، می‌تواند به خشکی چشم‌ها نیز منجر شود.

مقدار مناسب مصرف مواد غذایی برای چشم‌ها

مقدار مناسب استفاده از مواد عذایی

چه خوب است حالا که در مورد مواد غذایی مناسب برای چشم صحبت شد، اشاره‌ای نیز به مقدار مناسب مواد غذایی مفید برای چشم داشته باشیم:

علائم بروز بیماری‌های چشمی

کسی که در معرض ابتلا به بیماری‌های چشمی قرار دارد، ممکن است یک یا چند علامت از علائم زیر را تجربه کند:

  1. تغییرات پیوسته در شفافیت بینایی
  2. کج بینی تصاویر
  3. اُفت بینایی پیرامونی

سخن پایانی

به طور خلاصه باید به این نکته اشاره کنیم که افزایش سن، فشار خون، دیابت و بسیاری از بیماری‌های دیگر می‌توانند به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر بینایی فرد تأثیر بگذارند. رژیم غذایی نامناسب و عدم رعایت مسائل بهداشتی، به ویژه قبل از لمس چشم‌ها، سیگار کشیدن، عدم استفاده از عینک ایمنی و عدم استفاده از عینک آفتابی استاندارد، همگی از علایمی هستند که می‌توانند خیلی زودتر از آنچه که تصورش را بکنید، شما را به بیماری‌های مختلف چشمی مبتلا سازند.

5/5 - (1 امتیاز)

طبیعی است که با افزایش سن، احتمال ضعیف شدن چشم‌ها و نیاز به عینک در بین افراد افزایش پیدا کند؛ به طوری که عینک از یک تجارت پرسود با تراکنش مالی چند میلیارد دلاری در جهان برخوردار است و هزینه هایی را به جوامع و خانواده ها تحمیل می‌کند؛ ضمن آن که با شروع روند پیری چشم، بروز عوارض جانبی دیگری برای چشم دور از انتظار نخواهد بود.

شیوا کاور با این مقدمه می‌خواهد شما را با مراقبت‌هایی آشنا کند که تا حد امکان جلو عینکی شدن شما را بگیرد.

مواردی جلو گیری آنها از چشمان شما محافظت میکنند

برخی موارد در طبیعت یا زندگی شخصی ما وجود دارد که میتواند به چشمان ما آسیب بزند با پیشگیری و رعایت برخی موارد از چشمانتان در برابر عیتکی شدن محافظت کنید.

راه های پیشگیری از عینکی شدن

عینک آفتابی را جدی بگیرید

عینک آفتابی می‌تواند تا حد بسیار زیادی از چشم‌های شما در برابر پرتوهای مضر فرابنفش محافظت به عمل آورد. پرتوهای مضر خورشید می‌تواند باعث بروز آب مروارید، سرطان چشم، ایجاد ضایعاتی مانند ناخنک در داخل چشم و … شوند. لذا افرادی که در طی روز مدت زمان زیادی را در خارج از منزل می‌گذرانند، حتماً باید از عینک آفتابی استفاده کنند. در زمان خرید عینک آفتابی دقت کنید که عینک مذکور حفاظت ۱۰۰% از چشم‌های شما به عمل آورد و از نوع UV400 باشد.

کلاه لبه دار را فراموش نکنید

استفاده از یک کلاه لبه دار هر چند یک کار عادی به نظر می‌رسد، اما کمک بزرگی به چشم‌های شما می‌کند تا جلو پرتوهای فرابنفشی که از فراسوی ابرها راهی زمین می‌شوند را بگیرد و مانع ورود آنها به چشم شود.

کار بدون عینک ایمنی را فراموش کنید

محیط‌های کاری آلوده و مستعد خطر، چشم را در برابر بیشترین تهدیدها قرار می‌دهند و می‌توانند انواع مواد شیمیایی، خاک، دود، ترکیبات مضر و مواد آلاینده دیگر را به چشم شما وارد کند. عینک معمولی، در محافظت از چشم در چنین مواقعی مؤثر عمل نمی‌کند و چشمان شما نیاز به عینک ایمنی مخصوص دارند. لذا برای مبارزه با این قبیل آلودگی‌های کاری باید از ماسک صورت (شیلد)، عینک ایمنی و کلاه ایمنی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: تعیین نمره چشم

معاینه دوره‌ای چشم‌ها را پیگیری کنید

معاینه منظم چشم تنها روش پیشگیرانه ای است که می‌توانید با اطمینان از سالم بودن چشم های خودتان زندگی کنید. چشم پزشک با یک قطره مخصوص مردمک چشم شما را باز می‌کند و به طور کامل مشکلات پشت آن را ارزیابی می‌کند. با معاینه دوره‌ای چشم می توانید عوارض ناشی از تخریب ماکولا و آب سیاه را در همان مراحل اولیه شناسایی و درمان کنید.

با رایانه و گوشی تلفن همراه خیلی صمیمی نشوید

کار مداوم با رایانه می‌تواند باعث افزایش فشار به چشم و خستگی آن شود. لذا به ازای هر ۲۰ دقیقه کار با رایانه، به مدت ۲۰ ثانیه به  جسمی که دست‌کم در 20 قدمی شما دارد نگاه کنید.

زیاد از گوشی و رایانه استفاده نکنید

دیابت را کنترل کنید

یکی از پیامدهای بیماری دیابت رتینوپاتی دیابتی است. قند بالای خون می‌تواند به تدریج به رگ‌های خونی شبکیه چشم آسیب بزند و باعث متورم یا مسدود شدن آنها شود. تغییرات ناگهانی قند خون می‌تواند موجب تاری دید شود؛ لذا معاینه دوره‌ای قند خون می‌تواند به سلامت بهتر چشم‌ها کمک کند.

بیماری‌های مزمن خود را کنترل کنید

گذشته از دیابت، بیماری‌های دیگری مثل فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های کلیوی، آرتریت، سکته، کلسترول خون بالا، آسم، اختلالات شنوایی، هپاتیت، بیماری‌های روحی از جمله افسردگی و ام اس نیز هستند که می‌توانند منجر به بروز مشکلات حاد برای چشم شوند. لذا تشخیص و درمان به موقع هر یک از این بیماری‌ها در نهایت می‌تواند به تقویت قدرت بینایی شما نیز کمک کند.

در مصرف ویتامین صرفه جویی نکنید

ویتامین‌های A، C و E از بهترین گزینه‌ها برای حفظ سلامت چشم هستند. این ویتامین‌ها خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند که می‌تواند خطر ابتلا به تباهی لکه زرد را به طور چشمگیری کاهش دهد. بهتر است با یک رژیم غذایی متنوع و متعادل که سرشار از میوه و سبزیجات است، منابع سرشار از ویتامین‌های فوق را وارد برنامه غذایی خود کنید. بهترین منابعی که می‌توانند ویتامین‌های نام‌برده در بالا را تأمین کنند، عبارتند از هویج، اسفناج، کلم بروکلی، پرتقال، کدو حلوایی، فلفل ‌قرمز، پاپایا، بادام، تخمۀ آفتاب‌گردان.

کره بادام زمینی

همچنین مطالعات نشان می‌دهند که اسیدهای چرب اُمگا ۳ نیز نقش مهمی در سلامت چشم و کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های چشمی دارند. لوبیا، دانه‌ها، مغزها و گوشت ماهی از مهم‌ترین  منابع اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند.

با کاروتنوئیدها آشنا شوید

کاروتنوئیدها در شبکیۀ چشم هستند و به کاهش آسیب‌های اکسیداتیو کمک می‌کنند. لوتئین و زیگزانتین دو کاروتنوئید معروف هستند که برای سلامت چشم اهمیت دارند. سبزیجات برگ سبز سرشار از لوتئین و زیگزانتین می‌باشند.

سیگار دشمن سلامت چشم

در اینجا نیز سیگار نمرۀ مردودی می‌گیرد. چرا که با به خطر انداختن سلامت کلی بدن منجر به بروز سرطان‌هایی می‌شود که هر یک می‌تواند بر روی توان بینایی بدن نیز تأثیرگذار باشد. به عنوان نمونه سیگار احتمال ابتلا به عارضه تباهی لکه زرد، آب مروارید، و یووئیت را بالا می‌برد. همچنین سیگار در افراد دیابتی منجر به رتینوپاتی دیابتی می‌گردد. تنباکو چشم‌ها را تحریک می‌کند و باعث خشکی چشم می‌شود. با ترک سیگار به طور محسوسی متوجه افزایش توان بینایی خود خواهید شد.

رعایت بهداشت را در خودتان تبدیل به یک عادت کنید

وسواس خوب نیست. اما در مورد چشم‌ها بهتر است وسواس زیادی به خرج دهید. به ویژه افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند، باید خیلی مراقب بهداشت دست‌ها و جلوگیری از بروز عفونت در چشم باشند. همچنین استفاده از لوازم آرایش چشمی مانند ریمل و خط چشم که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده و یا دچار آلودگی‌های خارجی شده‌اند، می‌تواند باعث بروز عفونت‌های عمیق در چشم شود.

پیشینۀ خانوادگی و زمینۀ ارثی را در نظر بگیرید

برخی از بیماری‌های چشمی زمینه ارثی دارند و بهتر است پیشینۀ فامیلی آن را در نظر داشته باشید. این کار باعث می‌شود که با احتیاط بیشتری موارد ذکر شده در بالا را رعایت کنید. زمانی که به چشم‌پزشک مراجعه می‌کنید، پیشینۀ ارثی خود را نیز با او در میان بگذارید. بیماری‌های چشمی از جمله آب مروارید، آب سیاه، زوال لکه زرد و نزدیک بینی از جمله بیماری‌های ارثی چشم هستند.

مواد غذایی مناسب برای تقویت بینایی مصرف کنید

بسیاری بر این باورند که ضعیف شدن قوۀ بینایی شخص یک پدیدۀ پرهیزناپذیر است که بر اثر افزایش سن، خود به خود اتفاق می‌افتد. اما در واقع سبک زندگی خود ما تعیین می‌کند که چشمان ما درگیر چه مشکلات و بیماری‌هایی می‌شود. برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مثل بتاکاروتن، روی، مس، ویتامین E، ویتامین C می‌توانند ریسک ضعیف شدن چشم ها بر اثر افزایش سن را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.

مواد غذایی مناسب برای سلامت چشم

با خوردن مواد غذایی هایی که دارای کلسیم پتاسیم و … هستند میتوانید از چشمانتان محافظت کنید.

مواد غذایی مناسب چشم

ماهی

ماهی‌ها معمولاً حاوی اسیدهای چرب اُمگا ۳ هستند که خوردن هر یک وعده ماهی تُن، سالمون، ساردین، و شاه ماهی می‌تواند حجم زیادی اُمگا ۳ را وارد بدن کند؛ و از خشک شدن چشم‌ها بر اثر نگاه کردن طولانی مدت به صفحۀ رایانه یا گوشی تلفن همراه جلوگیری به عمل می‌آورد.

حبوبات و انواع مغزها

مغزها نیز منبع سرشار ویتامین E و اُمگا ۳ هستند و از پیر چشمی محافظت به عمل می‌آورند. گردو، لوبیا، بادام زمینی و عدس از جمله مواد مغذی برای چشم‌ها به شمار می‌روند.

دانه‌ها

مغزها و حبوبات نیز سرشار از ویتامین C هستند. دانه هایی که معمولاً مقدار زیادی اُمگا ۳ دارند، عبارتند از شاه‌دانه، تخم کتان و دانۀ چیا.

مرکبات

مرکبات می‌توانند ویتامین C مورد نیاز برای چشم ها را تأمین کنند. ویتامین C یک نوع آنتی اکسیدان قوی است که فرایند تضعیف و پیر شدن چشم‌ها را به تأخیر می‌اندازد. بنابراین پرتغال، لیمو و گریپ فروت را در برنامۀ میان وعدۀ خود قرار دهید.

سبزیجات برگ سبز

سبزیجات برگ سبز حاوی لوتئین و زیگزانتین زیادی هستند که منبع سرشار از ویتامین C به شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: انواع لنز چشم

هویج

شبکیۀ چشم برای سلامتی خود نیاز فراوانی به ویتامین A دارد. ویتامین A و بتاکاروتن ترکیباتی هستند که می‌توانند از طریق هویج به سلامتی چشم کمک کنند.

گوشت گاو

گوشت گاو با منبع سرشار از روی می‌تواند به سلامتی بلند مدت چشم‌ها کمک کند. روی جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد و از ابتلا به بیماری تباهی لکه زرد جلوگیری به عمل می‌آورد. شبکیۀ چشم به حجم زیادی روی نیاز دارد که گوشت سینۀ مرغ، حاوی روی فراوانی است. اما میزان روی موجود در آن نسبت به گوشت گاو خیلی کم‌تر است.

تخم مرغ

تخم مرغ یک منبع عالی از زیگزانتین و لوتئین است که جلوی نابینایی ناشی از پیرچشمی را می‌گیرد. ویتامین E، C و روی از مهم‌ترین ترکیباتی هستند که به وفور در تخم مرغ یافت می‌شوند.

آب

نوشیدن مقدار کافی آب به طور روزانه می‌تواند گذشته از تمام خدماتی که برای همه اندام‌های بدن دارد، به تقویت بینایی چشم نیز کمک کند. در صورتی که بدن آب فراوان دریافت نکند، می‌تواند به خشکی چشم‌ها نیز منجر شود.

مقدار مناسب مصرف مواد غذایی برای چشم‌ها

مقدار مناسب استفاده از مواد عذایی

چه خوب است حالا که در مورد مواد غذایی مناسب برای چشم صحبت شد، اشاره‌ای نیز به مقدار مناسب مواد غذایی مفید برای چشم داشته باشیم:

علائم بروز بیماری‌های چشمی

کسی که در معرض ابتلا به بیماری‌های چشمی قرار دارد، ممکن است یک یا چند علامت از علائم زیر را تجربه کند:

  1. تغییرات پیوسته در شفافیت بینایی
  2. کج بینی تصاویر
  3. اُفت بینایی پیرامونی

سخن پایانی

به طور خلاصه باید به این نکته اشاره کنیم که افزایش سن، فشار خون، دیابت و بسیاری از بیماری‌های دیگر می‌توانند به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر بینایی فرد تأثیر بگذارند. رژیم غذایی نامناسب و عدم رعایت مسائل بهداشتی، به ویژه قبل از لمس چشم‌ها، سیگار کشیدن، عدم استفاده از عینک ایمنی و عدم استفاده از عینک آفتابی استاندارد، همگی از علایمی هستند که می‌توانند خیلی زودتر از آنچه که تصورش را بکنید، شما را به بیماری‌های مختلف چشمی مبتلا سازند.





مقـالات مرتبــط




مقـالات مرتبــط







طراحی و اجرا توسط ویکی دمی
اینستاگرام